fbpx

HELAL nedir?

Helal, kelimenin tam anlamıyla caiz anlamına gelen Arapça bir kelimedir ve tercümede yasal olarak kullanılır. Helal, dinde yasak olmayan her şeydir. Helalin zıttı haramdır, yani haramdır, haramdır. Müslümanlara zararlı olan veya yarardan çok zararı olan bir şey Müslümanlar için haramdır. Ayetlerde anlatılan haram ve helalde iyiler ve güzeller helal kılınmış, pis ve insana zararlı olan ise haram kılınmıştır. İslam'da bazı kurallar vardır. İnsan onurunu ve haklarını korumak için bu kurallara uyulur. Ayrıca insanın günahlardan ve kötü eylemlerden uzaklaşması için kurallar gereklidir. İnsanlar kurallara itaat ederse bu dünyada ve ahirette barış vardır. Kişi itaat ederse toplumda iyi bir insan gibi görünür.

Helal video nedir. Sorular ve cevaplar.

Aşağıdakiler (haram olan) dışında tüm gıdalar helal kabul edilir:

  • Alkollü içecekler ve sarhoşluk verici maddeler,
  • Helal Olmayan Hayvansal Yağ,
  • Enzimler * (Mikrobiyal Enzimlere izin verilir),
  • Jelatin * - Helal olmayan kaynaktan (balık jelatini Helaldir),
  • L-sistein (insan saçından ise),
  • Domuz yağı,
  • Lipaz * (sadece hayvan lipazından kaçınılmalıdır),
  • Helal Olmayan Hayvan Kısaltması,
  • Domuz eti, Pastırma / Jambon ve domuzlardan herhangi bir şey,
  • Belirtilmemiş Et Suyu,
  • Peynir mayası * (Bitkisel / mikrobiyal / sentetik hariç tüm formlardan kaçınılmalıdır - helal kesilmiş hayvandan elde edilen peynir mayasına izin verilir),
  • Stok * (karışım türü et suyu veya et suyu karışımı),
  • Don * (Helal olmayan türler),
  • Etçil hayvanlar, yırtıcı kuşlar ve diğer bazı hayvanlar,
  • Yukarıdaki ürünlerden herhangi biriyle kontamine olmuş gıdalar.

(* Helal hayvanlardan elde edilirse tüketilebilir.)

Bazı ayetler haram yiyecekleri açıklar ve müminlerin tatbikatına yardımcı olur. Örneğin;

  • Maide Suresi (88): 'Ve Allah'ın size rızıklarından helal ve hayırlı yiyin' diyor.
  • Maide Suresi (4) diyor ki: Ey iman edenler, sözleşmeleri yerine getirin. Size helâl, (bu Kuran'da) size okunanların dışında otlayan hayvanlardır - ihram halindeyken avlanmak yasaktır. Şüphesiz Allah, dilediğini buyurur.

Ayrıca açlıktan ölmesi ve yiyecek olmaması gibi insanların hiçbir şey yapamadığı durumlar da vardır. Bu acil bir konudur ve bu pozisyonda Allah, müminlerin helal olmayan yiyecekleri kısıtlı bir şekilde yerse yemesine izin verir (sınır, onları canlı tutmaktır) Bir ayet bu durumu şöyle açıklar: 

Anam Suresi (119) diyor ki: `` Allah'ın İsminin size bildirildiği şeyden neden yemeyesiniz ki, Allah'ın size haram kıldığını, siz değilseniz ciddi bir zorunlulukla buna mı sınırlanmış? Ama gerçekten de birçok insan, (Tanrı'dan) hiçbir bilgisi olmadan şehvet ve kaprisleri tarafından yönlendirilerek başkalarını yoldan çıkarır. Şüphesiz Rabbin, sınırları aşanları en iyi bilendir. ''

Yahudilik dini, İslam istisnası konusunda çok daha hassastır. Eski vasiyette birçok devlet var. Koşer (hukuka uygun) denen bir terim vardır ve helal olanı ve yenilebileni ifade eder. Öte yandan Hıristiyanlık var. Onlar için kabul edilebilir veya yasak yiyeceklerin bir çamaşır listesi yok.